Författarintervju med Mats Erasmie

Jag har fått glädjen att intervjua Mats Erasmie om hans Fantastiska bok ”Dödskaravanen”; som handlar om de svenskar som flyttade från Sverige till Brasilien under slutet på 1800-talet.

Min första fråga gäller hur du kom på ämnet; att dina karaktärer Arvid och Anna skulle utvandra till Brasilien? Varför inte Amerika?
Uppslaget till boken Dödskaravanen kom för några år sedan under ett besök i Misionesregionen, Argentina. Mötet med människor som såg ”ursvenska” ut, talade bara spanska, kroppsspråk som Argentinare och hette exempelvis Olsson. Jag var där för att träffa långväga släktingar. Dessa utvandrare var för fattiga att ta sig till Amerika och fick biljetten betald av Brasilianska staten eftersom landet behövde europeisk arbetskraft.

Hur är ditt förhållande till Vilhelm Mobergs utvandrarepos?
Fantastiska böcker men Mobergs karaktärer var ju i huvudsak bönder medans ”mina” är fattiga industri och byggnadsarbetare från städerna. Kanske en orsak till att det inte gick så bra. De var helt enkelt inte förberedda på vad som skulle komma.

Var det svårt att få fram historisk fakta om Dödskaravanen? Finns det mycket dokumentation från dem som utvandrade bevarad?
Finns tyvärr inte så väldigt mycket men jag har inspirerats av dagböcker, brev, statliga rapporter, enstaka mindre publikationer och berättelser från personer vars föräldrar eller farföräldrar. Resorna till området har naturligtvis gett en hel del. Även svenska föreningen i Buenos Aires har kunnat bidra. En dagbok hittade jag faktiskt på en argentinsk hemsida och efter lite detektivarbete visade sig att ättlingar fanns i Sverige och hade den översatt och i digital form. Men jo det har varit ett pussel men spännande för min ambition har hela tiden varit att hålla mig nära sanningen även om det är en roman.

Hur var livet för de brasilianska invandrarna? Är Arvid och Annas liv i Brasilien baserat på verkliga källor från dem som var med?
Du som läst boken vet ju lite av svaret på den frågan. Det var hårt, många umbäranden och för många med dödlig utgång men det är fantastiskt vad människor kan klara av. Arvid och Anna som personer är påhittade men inspirerade av personer som var med. Det som händer i berättelsen har hänt eller skulle kunna ha hänt ungefär såsom jag skildrar det. Tyvärr händer det även idag med närmare 65 miljoner människor på flykt. Det finns en hel del paralleller med nutiden även om mina karaktärer inte flyr från krig. Någon vis  person sa en gång ”Att vad vi lär av historien är att vi ingenting lär”.

Tack än en gång snälla Mats för att jag fick göra min första författarintervju med Dig och tack för att jag fick läsa ”Dödskaravanen”! 🙏🏼

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s