Författarintervju med Sofi Poulsen

Jag har fått äran att intervjua författaren Sofi Poulsen om bl.a. hennes kommande antologi HC Andersen och hennes intresse för de klassiska sagorna. Hoppas Ni gillar och tack Sofi för att jag fick intervjua dig!

1) Vad tilltalar dig med de klassiska sagorna?

Det är flykten från verkligheten. Verkligheten kan många gånger vara jobbig att hantera och då är det skönt med en paus.

2) Favoritförfattare inom den fantastika genren?

H.C. Andersen, Astrid Lindgren och George R R Martin

3) 2017 släppte Ni bröderna Grimms sagor; vad kan du berätta om den boken?

Det är en antologi med 29 olika sagor som är omarbetade varianter på de klassiska sagorna av bröderna Grimm. Originalen skrevs för ca fyra hundra år sedan så hur skulle det bli om man istället la handlingen i nutid? Eller om man gav dem en twist? Vi har behållit den mörka stämningen och det är inga sagor för barn.

4) Nu släpper Ni klassiska sagor av HC Andersen; vad kan du berätta om den boken?

Det är också en antologi, lite fylligare, hela 36 sagor där vi omarbetat några av H.C. Andersens mest kända sagor. En del är lagda i nutid och andra har fått en rejäl twist. Men vi har behållit den mörka stämningen och det är inga sagor för barn.

5) Kommer det fler samlingsvolymer med klassiska sagor?

Ja, i början av oktober drar produktionen av Tusen och en natt igång. Det är ursprungligen en samling sagor från bland annat Iran, Indien och Kina där en del sagor är så pass gamla som från 800-talet. Boken Tusen och en natt kommer att släppas i september 2019.

6) Vilken är din favoritsaga av de klassiska sagorna? Varför?

Oj, vad svårt. Jag kan inte ens välja en från varje sagosamling. Jag har så långt tillbaka som jag kan minnas dragits till det mörka, det sorgliga och det hemska. Men även till det romantiska. Jag tycker om lyckliga slut, även om det inte är en nödvändighet. Jag tror att mycket av det kan förklaras med min mörka barndom. Jag använde böckerna som portaler för att få en paus från min vardag och för att under ett ögonblick kunna bli någon annan. I en annan tid och i en annan värld. Det var skönt att läsa om någon annans miserabla liv men också om hur det till slut blev bra. Då vågade jag hoppas på att det skulle ordna sig för mig också.

7) Om du fick välja en klassisk saga vilken skulle du själv velat skriva?

Vilka svåra frågor du ställer! Det finns så många bra men jag vill nog ändå bli ihågkommen för mina egna original även fast det är väldigt roligt att få bearbeta någon annans text.

8) Att sagor fascinerar dig förstår jag, men är du även intresserad av författarna bakom?

Ja! Som barn läste jag mycket om bröderna Grimm och H.C. Andersen. Mest fascinerad blev jag av den världsberömda danska författaren. Jag kunde relatera till det liv han haft, även om han levde ca 200 år före mig.

9) Finns det någon/några moderna sagor som du kan rekommendera? Jag är ett stort fan av George R R Martins serie Songs of Ice and Fire, men de är kanske inte ett sådant format du tänker dig? (Bloggägarens tillägg: Det är de, älskar George R R Martin!)

10) Finns det någon/några svenska författare som skriver sagor som du kan rekommendera?

Astrid Lindgren skriver väl inte sagor i det format som du kanske syftar till, men hennes fantasyböcker Bröderna Lejonhjärta, Ronja Rövardotter, Mio min Mio, Allra käraste syster m.fl. är alla böcker jag har läst om och om igen.

11) Om du fick ge ut en bok som fick handla om vad som helst vad hade den handlat om då? Jag har gett ut fem barnböcker och tre vuxenböcker. Just nu ligger fyra böcker i produktionen och beräknas släppas 2019. De flesta i genrerna fantasy, science fiction och skräck. Det är där jag trivs och det är det jag vill syssla med.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s