Intervju med My Tiny Bookshelf

Kopia av Bookjul 2020

Jag har fått äran att intervjua kvinnan bakom bloggen och bokkontot My Tiny Bookshelf och bokevenemanget bokjul2020.

(1) Kort presentation, namn ålder och varför jag älskar böcker och läsning.

Jag heter Louise och är 25 år gammal. Läsning är något som alltid har varit en del av mitt liv, ibland mer och ibland mindre. Min mamma läste alltid för mig som liten och så fort jag var gammal nog att läsa själv så slukade jag alla böcker som kom i min väg. Under hela min barndom så har det alltid legat minst en bok under julgranen och det har funnits minst en bok ibland födelsedagspresenterna. Läsning har funnits där för mig genom livets alla upp och nedgångar. När det har känts tufft och jobbigt så har det alltid känts skönt att kliva in i en bok och försvinna en stund. När det känns som om allting går emot en är det underbart att kunna släppa allt, öppna en bok och besöka Hogwarts eller Narnia för en stund.

 

(2) Hur hittade du till Instagrams bokdel/Bookstagram?

Jag har under större delen av mitt läsande liv varit ganska ensam med läsandet. Jag har inte riktigt haft någon att dela det med. Jag känner inte så många som faktiskt läser och det som gör läser sällan det jag gör och än mindre i den takt som jag läser. Så läsning har alltid varit något som jag haft svårt att dela med någon. Jag hittade Booktube för ett antal år sedan vilket jag verkligen älskade. Äntligen fanns det andra som delade min kärlek till böcker, andra som tipsade om böcker i genrer som jag gillade och andra som pratade om vad de tyckte om böckerna de läste. Av en slump fastnade jag dock på den engelska Booktube, jag hittade inte så många svenska booktubers som jag fastnade för, vilket alltid innebar att det tipsade om böcker som inte fanns på svenska eller ens i Sverige. Efter några år på Booktube kände jag att jag ville göra något eget och startade då bloggen My Tiny Bookshelf. Jag valde också att starta ett socialamedier konto till bloggen och eftersom jag tycker bäst om Instagram var det där jag landade. Så när jag startade mitt konto gav jag mig helt enkelt ut på jakt efter likasinnade konton. Jag startade alltså lustigt nog mitt Instagramkonto innan jag ens kände till bokstagrams värld. Men alla jag mött på bookstagram är så välkomnande och accepterande att jag välkomnades in i bookstagram-världen direkt.

 

(3) Hur kom du på Bokjul2020 och varför?

2020 har varit ett annorlunda år och det är så mycket som har blivit inställt eller ändrat. Så när jag fick besked om att julmarknaden där jag bor också skulle bli inställd blev jag lite ledsen. Jag förstår ju såklart varför man valt att ta det beslutet, men det kändes så tråkigt att bli av med ett så traditionellt event som är så bidragande för julkänslan och gemenskapen. Jag började då egentligen i första hand fundera på om man skulle kunna göra en digital julmarknad. Jag kände helt enkelt att vi behövde någonting annat juligt och mysigt när så många andra traditionella event ställdes in. Det skulle behöva vara något digitalt eftersom vi inte fick träffas fysiskt och mina tankar gick hela tiden till en mässa. En mässa kan vara en blandning av så väldigt mycket olika saker. Stånd med försäljning, scener med paneler och föreläsningar, montrar med aktiviteter osv. Så jag tänkte att vi kunde skapa ett digitalt event, typ som en mässa, och med ämnet böcker och jul. Så jag hörde av mig till några stycken på Bookstagram och frågade om de var sugna på att vara med på den här helgalna idén. Jag hade egentligen igen färdig idé på vad exakt vi skulle göra utan bara en massa lösa idéer om vad vi kunde göra. Tillsammans började vi spåna och gemensamt byggde vi upp det som är Bokjul2020.

 

(4) Hur har Bokjul2020 gått och vad har varit roligast. Skulle du kunna göra något liknande igen?

Jag tycker eventet har gått fantastiskt bra, särskilt som vi svängde ihop eventet under så kort tid. Jag fick beskedet om den inställda julmarknaden de sista dagarna i oktober och de första dagarna i november började jag kontakta folk för att se om det fanns någon som var intresserad av att vara med på min galna idé. Någonstans i mitten av november samlade vi ihop alla som var intresserade och började välja ut aktiviteter. Så hela eventet har egentligen blivit till under typ två veckors tid, vilket är helt fantastiskt.

Det roligaste har varit att jag har fått nya vänner genom eventet. Jag kände inte någon sedan tidigare av de som varit med och skapat eventet. Visst har man bytt ett par ord i kommentarerna på nått inlägg tidigare, men vi har aldrig pratat direkt tidigare. Nu medan vi har skapat eventet har det blivit att vi har pratat väldigt mycket med varandra, och ibland nästan varje dag. Så det har varit otroligt roligt och vi har haft väldigt roligt när vi har spånat ihop.

Jag skulle absolut kunna tänka mig att göra något liknande igen. Jag älskar att planera och organisera aktiviteter och event som det här. Men till nästa gång hoppas jag att jag har lite bättre framförhållning 😉

 

(5) Vad har du för planer för My tiny bookshelf 2021?

Det här året har varit ett väldigt annorlunda år för många och lika så för mig. Mitt intresse för böcker i allmänhet har sviktat och det har varit svårt att hitta något engagemang. 2021 kommer därför handla mycket om att hitta tillbaka till mitt engagemang igen och att hitta en rytm för bloggen och Instagramkontot som fungerar med min vardag.

Jag hoppas även att vår vardag snart kan återgå till det normala så att vi kan återgå till att gå i bokhandlar, träffa vänner och att jag kanske kan komma iväg till Bokmässan som jag tänkt att jag skulle i så många år.

I övrigt hoppas jag att My Tiny Bookshelf ska fortsätta växa och att Bookstagram ska fortsätta att hitta på nya roliga aktiviteter tillsammans så som ”En bokhög mitt i veckan”, julkalendrar och Bokjul2020. Böckernas värld blir så mycket roligare när vi har någon att dela det med.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s