Författarintervju med Karin Pilt

Jag har fått glädjen att intervju den debuterande författaren Karin Pilt om hennes relationsdeckare ”Pärlbäraren” ☺️

Hur lång tid tog det att komma på idén till boken och hur långt tid tog det innan boken var färdigskriven?

Jag hade under en längre tid gått och funderat på att skriva en bok, gärna en deckare men hade ingen direkt idé om vad den skulle handla om. Men så var jag i Dalarna och promenerade med min mamma när jag upptäckte den fridlysta flodpärlmusslan som kan bli över 100 år gammal och kan bilda pärlor på riktigt. Den upptäckten triggade igång min fantasi och jag kom då på vad min bok skulle kunna handla om. Den tog det mig tio år att skriva den. Jag har hela tiden jobbat som ekonom och har familj med tre barn så det har inte funnits så mycket tid att skriva på. Jag har skrivit på helger, kvällar och semestrar.

Vilken är din Favoritkaraktär och vilken av dina karaktärer irriterar dig mest? 

Min favoritkaraktär är nog Mikaela Fridtorp. Det är svårt att säga vem som irriterar mig mest. Konstigt nog gillar jag dem alla på något sätt. Bernt Lasses är förstås en otrevlig typ och så är det Mikaelas chef. Han är avskyvärd men kanske inte så irriterande direkt.

Du har med lite speciella huvudkaraktärer i boken; flodpärlmusslor. Vad har de betytt för händelserna i boken?

Som jag skrev inledningsvis så har flodpärlmusslan betytt väldigt mycket för historien. Utan den hade det inte blivit någon deckare.

Boken utspelar sig i Dalarna, jag har förstått att din släkt kommer därifrån är det därför det är viktigt för dig att handlingen utspelar sig där, eller finns det en annan anledning?

Det har varit naturligt för mig att låta händelserna utspela sig i Dalarna eftersom det var där jag fick idén. Miljön är en förutsättning för flodpärlmusslan. Vi är i dalarna mycket och jag känner mina rötter starkt där och jag är väldigt förtjust i landskapet. Det kändes därför naturligt att förlägga handlingen där. 

Vissa av poliserna kan reta mig som läsare till gallfeber pga deras sätt att tilltala Freja. Hur kände du när du skrev om deras relationer och deras attityd emot varandra?

Det var precis den känslan jag ville fånga. En duktig kvinnlig polis som gör karriär men där hennes manliga kollegor inte riktigt vill låta henne lyckas.

Kommer den uppföljare och vem är det i så fall du tänker fortsätta bygga serien på? 

Ja nu när jag har kommit så här långt och äntligen fått boken publicerad har jag börjat tänka på uppföljare. Freja Frisk kommer att finnas med och förmodligen hennes bror också som bara skymtar i berättelsen. Jag har inte bestämt om även Mikaela kommer att ha en roll även fortsättningsvis.

Tack snälla Karin (och Hoi Förlag) för att jag fått göra den här intervjun. Jag ser framemot att få läsa en uppföljare till ”Pärlbäraren” i framtiden! ☺️

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s